Каçал ен : чăвашсен чи юратнă уявĕсенчен пĕрне - Акатуя - районта кăçалхипе 61-мĕш хут йĕркелерĕç

Комсомольски. Чăвашсен чи юратнă уявĕсенчен пĕрне - Акатуя - районта кăçалхипе 61-мĕш хут йĕркелерĕç, унта Чăваш Ен Пуçлăхĕ Михаил Игнатьев та хутшăнчĕ. Михаил Васильевич малтан “Ăстасен хулинчи” ĕçсемпе паллашрĕ. “Çак япаласене ăсталанă май сирĕн кăмăл-туйăм çĕкленет, вĕсем пире те хавхалантараççĕ”, - терĕ.

Райадминистраци пуçлăхĕ Михаил Афанасьев çурхи ака-суха ĕçĕсем мĕнле иртни пирки кĕскен каласа кăтартрĕ. Чи пахи - районта усă курман, мăянпа хыт хура ашкăракан çĕрсем çукки. Комсомольскисем республикăри ытти районпа танлаштарсан çĕр улми ытларах лартнă. Ял хуçалăхĕн ытти отраслĕнчи кăтартусем те лайăхланса пыраççĕ.

Республика Пуçлăхĕ Михаил Игнатьев Каçал енре пурăнакансене çурхи ака-суха ĕçĕсене ăнăçлă вĕçленĕ ятпа саламларĕ. Çĕр çинче вăй хураканăн ĕçĕ çăмăл маррине, çапах вăл умри тĕллевĕсене вăхăтра пурнăçлама тăрăшнине каларĕ. Яла пулăшасси патшалăхăн тĕп çул-йĕрĕсенчен пĕри пулнине аса илтерчĕ. Акă республикăри кашни иккĕмĕш çемье килти хушма хуçалăха аталантармашкăн çăмăллăхлă кредитпа усă курнă. Яла çамрăк специалистсене илĕртме май паракан программăсем те ырă витĕм кÿреççĕ. Михаил Васильевич федерацин “Ялăн 2013 çулчченхи социаллă аталанăвĕ” программипе килĕшÿллĕн “Луч” ЯХПК тĕп агрономне Анатолий Семенова пурăнмалли çурт-йĕр лартмашкăн социаллă тÿлев /725500 тенкĕлĕх/ свидетельствине пачĕ. Тин çеç ĕçе пуçăннă фермерсем те республика Пуçлăхĕн аллинчен 1,1 млн тенкĕлĕх грант сертификатне илчĕç. Çурхи акара палăрнисем, ял хуçалăх отраслĕнче çитĕнÿ тăвакансем те патшалăх наградисене тивĕçрĕç. Михаил Игнатьев пĕлтернĕ хыпар - сĕт производителĕсене республика бюджетĕнчен дотаци уйăрма пуçласси пирки - ял ĕçченĕсене савăнтарчĕ, çак меслете хальхи вăхăтра ЧР Правительстви тишкерет. “Эпир тăвакан мĕн пур ĕç тĕллевĕ - çынсен пурнăçĕн пахалăхне лайăхлатасси. Пĕтĕмпех - çын валли тата çын ырлăхĕшĕн“, - шухăшне пĕтĕмлетрĕ Чăваш Ен Пуçлăхĕ.

14 июня 2012