Чӑваш Ен строительство отраслӗн малалла аталанма пысӑк вӑй-хӑват пур

Чӑваш Ен строительство отраслӗн малалла аталан­ма пысӑк вӑй-хӑват пур.

Пӗлтӗр 2013–2017 ҫулсем валли йышӑн­нӑ "Граждансене Чӑваш Республикин тер­ри­торийӗнче выр­наҫнӑ ишӗлекен ҫурт-йӗр фон­дӗн­чен куҫарасси" респуб­ликӑн адреслӑ прог­раммине пурнӑҫлас­сине тулли калӑ­пӑшпа вӗҫленӗ.

Ҫак пысӑк пӗлтерӗшлӗ программӑна пурнӑҫлама 5 миллиард тенке ях­ӑн тӑкакланӑ, 12 857 ҫын хӑйӗн пурӑнмалли ҫурт-йӗр ус­ло­ви­йӗ­сене  ла­йӑхлатнӑ.

Программӑна пурнӑҫланӑ, анчах ҫивӗч ыйту татӑлман. Паянхи кун тӗлне 2012 ҫулхи кӑрлач уйӑхӗн 1-мӗшӗ хыҫҫӑн ишӗлекен ҫурт-йӗр тесе йышӑннӑ нумай хваттерлӗ ҫуртсен шучӗ 190-па танлашать.

Чӑваш Республикин Министрсен Кабинетне граждансене, вӗсен социаллӑ статусне шута илсе, пурӑнмалли ҫурт-йӗр ус­ло­вийӗсене  ла-йӑхлатма патшалӑх пулӑшу парассине малалла тӑсма хушатӑп. Федераци шайӗнче тивӗҫлӗ йышӑнусем тунӑ хыҫҫӑнах 2012 ҫулхи кӑрлач уйӑхӗн 1-мӗшӗ хыҫҫӑн ишӗлекен ҫурт-йӗр тесе йышӑн­­нӑ пу­рӑн­мал­ли ҫурт-йӗр фондне пӗтермелли программӑна туса хатӗрле­мелле тата ҫирӗплетмелле.

Федераци центрӗпе тухӑҫлӑ хутшӑнса ӗҫленине пула бюджет ук­ҫи-тенкин пысӑк калӑпӑшне ку чухнехи социаллӑ объектсем тума, граждансен пурӑнмалли ҫурт-йӗр условийӗсене лайӑхлатма яраҫҫӗ. Сӑмахран, 2017 ҫулта строительство енӗпе пурнӑҫланӑ ӗҫсен пӗ­тӗмӗшле калӑпӑшӗ 36 миллиарда яхӑн тенкӗпе танлашнӑ, ҫав шутран чӗрӗке яхӑн пайӗ строительство ор­ганизацийӗсемшӗн га­рантиленӗ патшалӑх заказӗн тӳпи!

Ҫав хушӑрах, строительство ӗҫӗсем пынӑ тапхӑрта эпир час-ча­сах проект докуменчӗсенче техника йышӑнӑвӗсене тӗплӗн ӗҫ­лесе ҫитерменнипе е кирлӗ пек шута илменнипе тӗл пулатпӑр. Ҫак ҫи­т-менлӗхсем проект докуменчӗсене тӳрлетӳсем кӗртме хис­теҫҫӗ, объ­­е­к­тсен строительствине чарса тӑраҫҫӗ тата чылай чухне вӗсене хута ямалли вӑхӑт вӑраха тӑсӑлса каяс хӑрушлӑх кӑ­ларса тӑра­таҫ­ҫӗ.

Хисеплӗ патшалӑх тата муниципалитет заказчикӗсем, строитель­­­ство отраслӗн организацийӗсен ертӳҫисем, социаллӑ объектсе­не проектлас ӗҫе пысӑк яваплӑхпа пурнӑҫламалла. Ку чухнехи про­ектлав формисемпе усӑ курмалла, вӗсем технологи йышӑнӑвӗсене те, вӗсем пӗр-пӗринпе мӗнлерех ҫыхӑнса-шайлашса тӑрассине те малтанхи тап­хӑр­тах тӗплӗн тишкерсе хак пама май параҫҫӗ. Ҫав хушӑрах пирӗн хуласен хӳхӗм сӑн-сӑпатне сыхласа хӑварни те пӗ­л­терӗшлӗ.

Унсӑр пуҫне, ҫитес ҫулсенче пурӑнмалли стандартлӑ ҫурт-йӗр строительствин калӑпӑшне ӳстермелле. Ҫакӑн валли кирлӗ пек майсене туса хунӑ. 2010 ҫултан пуҫласа ял хуҫалӑх пӗлтерӗшлӗ 2 пин гектар ытларах ҫӗре пурӑнмалли ҫурт-йӗр строительстви валли уй-ӑрса панӑ, ҫав шутран 40 процентне тӗллевлӗн усӑ курнӑ.

Асӑннӑ лаптӑксене усӑ курас енӗпе хӑйсен ҫине тивӗҫ илнӗ ҫурт-йӗр тӑвакансен пурӑнмалли ҫурт-йӗре, тата ытти объекта палӑртса хунӑ сроксенче хута ярас тесен строительство ӗҫне вӑхӑтра йӗрке­лемелле. Ҫурт-йӗр строительстви валли уйӑрса панӑ ял хуҫалӑх пӗлтерӗшлӗ ҫӗр­сем пу­шӑ выртмалла мар, вӗсемпе тухӑҫлӑ усӑ курмалла тенӗ регион Пуҫлӑхӗ паянхи Ҫырура

16 января 2018