Чӑваш Республики виҫҫӗмӗш ҫул Раҫҫей Федерацийӗн регионӗсен инвестици илӗртӳлӗхӗн рейтингӗн пӗрремӗш теҫеткинче тӑрать

Чӑваш Республики виҫҫӗмӗш ҫул Раҫҫей Федерацийӗн реги­о­нӗсен инвестици илӗртӳ­лӗхӗн рей­тингӗн пӗрремӗш те­ҫет­кинче тӑрать. 2017 ҫулта республика Федерацин 85 субъекчӗ хушшинче улттӑмӗш вырӑнтан иккӗмӗш вырӑна хӑпарчӗ.

Бизнес пред­ставителӗсемшӗн инвестици климачӗн рейтин­гӗнчи иккӗмӗш вы­рӑн вӑл – Чӑваш Ен статусӗ «шанчӑклӑ» пулни ҫинчен уҫҫӑн ҫирӗплетни шутланать.

Предпринимательсем республика территорийӗнче пурнӑҫлакан проектсен ӑнӑҫулӑхне, лайӑх шайри ӗҫлӗ климат, кирлӗ пек кадр ресурсӗсем пуррине шаннине «РЕНОВА» компанийӗсен уш­кӑнӗпе  килӗшӳ туни ӗненмелле ҫирӗплетет. Ҫав килӗшӳ шайӗн­че ҫулта­лӑкне 19 пин тонна ытла калӑпӑшпа пахча ҫимӗҫ туса илмелли пил­лӗкмӗш ӑрури пысӑк технологиллӗ теплица комплек­сне тума па­лӑртнӑ.

Паллӑ ӗнтӗ, «РЕНОВА» компанийӗсен ушкӑнӗ «Хӗвел» завода тех­ника тӗлӗшӗнчен пуянлатас ӗҫӗн пӗрремӗш тапхӑрне вӗҫлерӗ ӗнтӗ. Унта 2,3 миллиард тенкӗ хывнӑ. Ҫавна пула хӗвел энергийӗпе усӑ курнӑ  чухнехи усӑллӑ ӗҫ коэффициенчӗ  икӗ хута яхӑн ӳснӗ. Пред­приятири вӑтам ӗҫ укҫин кӑтартӑвӗ пӗлтӗр 90 пине яхӑн тен­кӗпе танлашнӑ. Ҫав хушӑрах унта тӑрӑшакан ӗҫченсен  тӗп пайӗ – 35 ҫулчченхи ҫамрӑк та креативлӑ ҫынсем.

Кӑҫал, проекта пурнӑҫламалли иккӗмӗш тапхӑрта, инвестор тата 2 миллиард та 800 миллион тенкӗ хывма хатӗрленет.

Эпир инноваци проекчӗсене пурнӑҫлама, ҫӗнӗ производствӑсем уҫма, производство площадкисене анлӑлатма вырӑнлӑ йышӑнусем тума тӑрӑшатпӑр. Сӑмахран, Чӑваш Ен Правительствин йышӑнӑ­вӗпе «Букет Чувашии», «Бреслер», «Чӑвашторгтехника» организацисене тата Шупашкарти «Ҫеҫпӗл» предприятие ҫӗр лаптӑкӗсене вӑйра тӑракан саккунсемпе килӗшӳллӗн аукционсем ирт­термесӗрех уйӑрса панӑ.

Инвестици проекчӗсене пурнӑҫлама хывнӑ укҫа-тенкӗн пӗтӗ­мӗш­ле калӑпӑшӗ 2018 ҫулта 40 миллиард ытла тенкӗпе танлашмалла.

Хаклав тӑрӑх, пӗлтӗр инвестици проекчӗсене пурнӑҫлани шучӗ­пе республика экономикин мӗн пур сферинче икӗ пин те сакӑр ҫӗре яхӑн ӗҫ вырӑнӗ йӗркеленӗ, ҫав шутран сакӑр ҫӗре яхӑнӑшӗ пысӑк технологиллӗ, вӑтам ӗҫ укҫи шайӗ 31 пин тенкӗрен те иртекен ӗҫ вырӑнӗсем, унта тӗпрен илсен ҫирӗп тӗллевлӗ ҫамрӑк ҫынсем ӗҫ­леҫҫӗ. Кӑҫал тата икӗ пин ытла ҫӗнӗ ӗҫ вырӑнӗ йӗркелеме па­лӑртнӑ.

16 января 2018