Чӑваш Енре тӗрлӗ халӑх пӗр-пӗринпе туслӑн та килӗштерсе пурӑнас енӗпе, чӗлхесене, йӑла-йӗркене тата хӑйне евӗрлӗ наци мешехисене сыхласа упрас тӗлӗшпе сайра йышши паха опыт йӗркеленнӗ

Чӑваш Енре тӗрлӗ халӑх пӗр-пӗринпе туслӑн та килӗштерсе пу­рӑнас енӗпе, чӗлхесене, йӑла-йӗркене тата хӑйне евӗрлӗ на­ци мешехи­се­не сыхласа упрас тӗлӗшпе сайра йышши паха опыт йӗр­келен­нӗ.

Социологи тӗпчевӗсен кӑтартӑвӗсем тӑрӑх, республикӑра нацисем хушшинчи хутшӑнусене респондентсен 87 проценчӗ лайӑх хак параҫҫӗ. Ку хальхи вӑхӑтри саманашӑн хӑйне майлӑ питӗ пӗлте­рӗшлӗ ҫитӗнӳ.

Кӑҫал чӑвашсен паллӑ ҫутта кӑлараканӗ Иван Яковлевич Яков­лев ҫуралнӑранпа 170 ҫул ҫитет. Вӑл халӑх шкулӗсем йӗр­келесе уҫнипе, чӑваш алфавитне туса хатӗрленипе, тӑван халӑхӗ валли чӑ­­вашла тата вырӑсла вӗрентӳ кӗнекисем пичетлесе кӑлар­нипе ис-то­рие кӗрсе юлнӑ.

Хаклӑ юлташсем!

Ҫакна аса илес килет. Иван Яковлевич Яковлев пире вырӑс патшалӑхӗ ҫине шанса пурӑнма, ӑна юратма чӗнсе каланӑ.

Пирӗн Конституцире вырӑс тата чӑваш чӗлхисене патшалӑх чӗл-хисем тесе йышӑннӑ. Патшалӑх чӗлхисене вӗренме, вӗсемпе усӑ курма пурин те пӗтӗмӗшле майсем пур. Чӑваш чӗлхи, вырӑс чӗлхи пекех, пулнӑ, пур, пулать те!

Палӑртса хӑварас тетӗп:  республикӑра  пурӑнакан ҫынсен ҫитӗ­некен ӑрӑва вӗрентсе тата пӑхса ҫитӗнтернӗ чухне чӗлхене ирӗк-лӗн суйласа илмелли правине тивӗҫтерме кирлӗ мӗн пур майсене йӗркеленӗ. Тӑван чӗлхене, вӑйра тӑракан саккунсене шута илсе, хӑй ирӗкӗпе вӗренмелли Конституцире палӑртса хӑварнӑ правӑна туллин пурнӑҫлама майсем пурри пирки те никамӑн та иккӗленӳ пулмалла мар.

2019 тата 2020 ҫулсенче Чӑваш Республики Шупашкар хулине никӗсленӗренпе 550 ҫул тата Чӑваш автономи облаҫне туса хунӑ­ран­па 100 ҫул ҫитнине паллӑ тӑвать. Пирӗн ҫак пысӑк пӗлтерӗшлӗ ис­то­­риллӗ пулӑмсене ҫӳллӗ шайра, общественноҫа анлӑн явӑҫ­тарса, ытти регионран хӑнасене чӗнсе анлӑн та савӑнӑҫлӑн паллӑ тумалла тенӗ паянхи ҫырура республика Пуҫлӑхӗ.

16 января 2018