Ҫӗнтерӳ кунӗнче чӳречесем умӗнче пӗрле паттӑрсен ҫемье историйӗсене аса илӗпӗр

9 мая через окна и семейные историиКоронавирус сарӑлнине пула Ҫӗнтерӳ кунне халалланӑ тӗп уявсене пурне те улӑштарнӑ, видео-ҫыхӑну формачӗпе ирттерме йышӑннӑ. Кун ҫинчен кашни эрнере пулакан канашлура Чӑваш Ен Пуҫлӑхӗн тивӗҫӗсене вӑхӑтлӑх пурнӑҫлакан хыпарланӑ.

Ака уйахӗн 20-мӗшӗнчен пуҫласа республикӑра Олег Николаев пуҫарнӑ акци иртет. Социаллӑ сетьсенче вӑл хӑй фронта кайнӑ аслашшӗн историне пичетлесе кӑларчӗ, Чӑваш Енре пурӑнакансене ҫавӑн пекех паттӑрӗсем ҫинчен каласа пама тата хэштеглӑ социаллӑ сетьсенче видеосене вырнаҫтарма ыйтрӗ, #Унпа Мухтанатпӑр #ПерлеМухтанатпар. Пирӗн республикӑра пурӑнакан 5 пин ытла ҫын ҫак акцие хутшӑнма та ӗлкӗрнӗ.

"Ҫак видеосене уяв кунӗсенче кӑтартӑпӑр, ссылкӑсем тӑвӑпӑр, телеканалсене вырнаҫтарӑпӑр. Врачсем ҫакнашкал кӑткӑс тапхӑра пӑхмасӑрах вӗсем акцие питӗ йышлӑн хутшӑннӑ тата хӑйсен ҫемйинчи геройсен историйӗ ҫинчен каласа панӑ", - палӑртнӑ Чӑваш Ен Министрсен Кабинечӗн Председателӗн ҫумӗ Алла Салаева, республикӑра Ҫӗнтерӳ кунне ирттерес тӗллевпе яваплӑскер.

Ҫак эрнере ӗнтӗ регион тӗп урамӗсемпе магистралӗсем Чӑваш патшалӑх художество музейӗ хатӗрленӗ куравсемпе илемленӗҫ. "Ҫӗнтерӳ искусстви" проекта чӑваш художникӗсем вӑрҫӑ ҫинчен ҫырнӑ картинӑсене кӗртнӗ.

Тепӗр пӗлтерӗшлӗ проект - "Ҫӗнтерӗвӗн ячӗ пур". Ӑна пула Шупашкарти 29 урамсенче, вӑрҫӑ паттӑрӗсен ячӗпе ят панӑскерсенче, паттӑрсен паттӑрлӑхне ҫырса кӑтартнӑ информаци стендчӗсем вырнаҫтарнӑ.

"Ҫак стендсем "Чӗрӗлӗх" ырлӑх фондӗн проектне малалла тӑснӑ, унӑн представителӗсем ҫӗршывшӑн 1-4 класлӑ иллюстрациллӗ альбом туса хатӗрленӗ, унта ачасем ӑнланмалла чӗлхепе истори каласа панӑ. Ҫавӑн пек иллюстрациленӗ 36 пин альбом туса хатӗрленӗ. Анчах коронавируспа ҫыхӑннӑ лару-тӑрӑва пула "Чӗртсе тӑратасси" фонд представителӗсем хулари 13 шкулне кӑна ҫитсе курнӑ. Самоизоляци режимӗ вӗҫленнӗ хыҫҫӑн акци малалла тӑсӑлӗ. Пирӗн ачасем те пирӗн хула урамӗсене кам ячӗсемпе чӗннине пӗлмелле вӗт", - палӑртнӑ Чӑваш Ен Министрсен Кабинечӗн Председателӗн ҫумӗ Алла Салаева.

Уяв кунӗсенче Чӑваш Ен федерацин Атӑлҫи округӗнчи "Пирӗн Ҫӗнтерӳ кунӗ" юрӑ марафонӗ ҫумне хутшӑнать. Акцие хутшӑнакансем наци чӗлхипе "Ҫӗнтерӳ кунӗ" юрра юрлӗҫ.

Майӑн 9-мӗшӗнче Раҫҫей Президенчӗ Владимир Путин ирпе 10 сехетре  чӗнӳпе тухать. Малалла тӗп каналсен эфирӗнче - Тӑван Ҫӗршывӑн тӗрлӗ кӗтесӗнче Тӑван Ҫӗршывӑн Аслӑ вӑрҫин ветеранӗсене чысламалли нумай сехетлӗ телемарафон пулать. Ҫӗршыв ҫыннисене балкона тухма е тылра ӗҫлекен тӑван-хурӑнташӗсен-вӑрҫӑпа хутшӑнакансен е тылра ӗҫлекенсен-сӑнӳкерчӗкӗсене тытса чӳрече патне пыма сӗнеҫҫӗ.

Майӑн 9-мӗшӗнче Раҫҫейре пурӑнакансене пурне те 22 сехетре чӳрече патне пыма, хунар ҫутма, ҫурта ҫутма е кантӑк витӗр кӗсье телефонӗпе Аслӑ Ҫӗнтерӗве ҫӗнсе илнисене асӑнса ҫутатма чӗнеҫҫӗ.

Вӑрҫӑ ветеранӗсене те асӑрхамасӑр хӑвармӗҫ. Вӗсем – уявӑн чи тӗп паттӑрӗсем. Халӗ Чӑваш Енре Тӑван Ҫӗршывӑн Аслӑ вӑрҫин 10 770 ветеранӗ пурӑнать. Кашнин ватӑ ҫынсене хӑрушсӑрлӑх кӳрес тесен мӗн-мӗн тумаллине шута илсе тимлӗ пулмалла.

"Пирӗн ветерансене чыс та хисеп тумалла. Анчах та чӳрече умӗнчи концертсемпе парадсене йӗркелес ыйтӑва тӗплӗн сӳтсе явмалла тесе шутлатӑп. Ку вырӑнсенче ытти  паллӑ мар ҫынсем пухӑнса тӑма пултараҫҫӗ, вӗсем тухаҫҫӗ те. Ҫакна мӗнле тумаллине тӗплӗн шухӑшласа пӑхмалла", - хушнӑ Чӑваш Ен Пуҫлӑхӗн тивӗҫӗсене вӑхӑтлӑх пурнӑҫлакан Олег Николаев.

28 апреля 2020