Алă ĕçне халалланă питĕ хăйне евĕр уяв

Алă ĕçне халалланă питĕ хăйне евĕр уяв... Пирĕншĕн хаклă уяв... Çапла хак пачĕ ытларахăшĕ чӳк уйăхĕн 24-мĕшĕнче Чăваш патшалăх ӳнер музейне Чăваш тĕррин кунне уявлама пухăнсан. Сăмах май, асăннă уява кăçалхипе тăваттăмĕш çул уявлатпăр.

«Пирĕншĕн ку питĕ хаклă, халăхсене пĕрлештерекен уяв. Унăн историйĕ кĕске, анчах тарăн пĕлтерĕшлĕ. Пирĕн уяв Раççейре пурăнакан пур халăха пĕрлештерет. Ăна уявлама пуçланăранпа çитес çул 5 çул çитет. Çакă савăнтарать те, яваплăх та çуратать», — палăртрĕ Чăваш Республикин Пуçлăхĕ Олег Николаев. Вăл пĕлтернĕ тăрăх, республикăра Тĕрĕ кунĕпе çыхăнтарса çулсеренех пысăк ĕçсем пурнăçланаççĕ. Çитес çул вара Шупашкарта Раççейĕн тĕрленĕ карттин музейне уçма палăртса хунă.

Мероприятире Пĕтĕм тĕнчери «Пурăн, Чăваш Ен эрешĕ» фестиваль-конкурса пĕтĕмлетрĕç. Каласа хăвармалла: унта кăçал 80 ытла ĕç тăратнă. «Шкул ачин тумĕ», «Шкул ачин капăрлăхĕсем», «Ача-пăча çи-пуçĕ» номинацисен çĕнтерӳçисене Дипломпа, парнепе чысларĕç. Кăçал гран-прие Шупашкарти 60-мĕш шкул вĕрентекенĕ Надежда Кузнецова тивĕçрĕ. Республикăн тĕп хулинчи тĕрĕ музейĕнче унăн ĕçĕсен уйрăм куравĕ уçăлнă.

РФ Патшалăх Думин депутачĕн Алла Салаевăн шухăшĕпе, çамрăк ăру çак уява çывăха хурса йышăнтăр тесен ачасене садикренех тĕрлеме вĕрентмелле. Ку ĕçе шкулта малалла тăсмалла. ЧР культура министрĕ Светлана Каликова палăртнă тăрăх, Чăваш Енре авалхи тĕрре упраса хăварас, ăна аталантарас тĕллевпе нумай ĕç тăваççĕ. 2023 çулта «Раççейĕн тĕрленĕ картти» кĕнеке-альбом кăларнă. Унта пур карттă та кĕнĕ, вĕсене епле туни çинчен каласа кăтартнă.

«Ку проект тата аталанать. Унта çĕнĕ ĕç-пуç хушăнса пырать. Ахăртнех, çулсем иртсен ку кĕнеке-альбома тепĕр хут кăларма тивĕ. Паян тепĕр кĕнекен «Чăваш тĕрри. Туй тутрисемпе пĕркенчĕкĕсем» /«Чувашская вышивка. Свадебные платки и покрывала из собрании Российского этнографического музея»/ кĕнекен презентацине ирттертĕмĕр. Ăна кăларма Санкт-Петербургри этнографи музейĕн ĕçченĕ Наталия Прокопьева пулăшнă. Чăваш наци музейĕн директорĕ Ирина Меньшикова пĕлтернĕ тăрăх, кĕнекене тĕрленĕ 151 япала кĕнĕ. <...>

28 ноября 2023